dissabte, 7 de març del 2009

Patxi López guanyador?

Sóc habitual consumidor de mitjans de comunicació pertanyents al grup Prisa. Lector diari de El Pais i oient de la SER. Aquests darrers dies, sembla ser que el gran triomfador és Patxi López, que diu no representar cap frontisme, però alhora les afirmacions són contundents: "Han guanyat les forces no nacionalistes". Jo no sé quines forces s'han presentat a les eleccions basques que afirmen categoricament no pertànyer a cap nació, però es veu que s'han presentat, i a més, han guanyat. Més enllà de designacions significatives (com les anomenaria el professor de la UAB Francesc Burguet) entre nacionalistes i no nacionalistes, crec que la situació planteja seriosos dilemes als estrategues del PSOE:
- El PSE no ha tret ni de lluny el bon resultat que esperava, que es situava en uns 28 escons i el ligitimava en major mesura per a governar. En canvi, el PNB ha tret un resultat millor de l'esperat, arribant als 30 escons, i tot sense el seu darrer soci EA.
- El nacionalisme basc no ha guanyat en escons però si en vots. A més, si sumem el vot nul, (del qual cadascú pot fer la valoració que trobe adient però el cert és que son bascos i basques que existeixen) el resultat és inqüestionable.
- El PSOE és a partir d'ara presoner de seu principal competidor, el PP. Si finalment és lehendakari, Patxi López serà presoner de l'estratègia política del PP nacional. Seria interessant, a més, que hom fes un cop d'ull al programa electoral del PP basc, pel que fa a la televisió autonòmica, l'ensenyament i molt més. És un programa radicalment frontista, just del que PSE ha intentat fugir. Però resulta que si el PSE canviara d'opinió i optarà per pactar amb el PNB, aleshores el PP ja té feta la campanya electoral per les generals del 2012: Tuvieron la oportunidad de desalojar el nacionalismo y lo reforzaron...
- Inestabilitat a Madrid: A Zapatero se li ha acabat jugar a l'ambigüitat, haurà de triar entre Catalunya o Euskadi a canvi de l'estabilitat a Madrid. Si aposta pel canvi al País Basc amb els vots del PP, adéu al suport del PNB a Madrid. Li queda doncs el suport de CIU, ara bé, segurament serà a canvi de convocar eleccions anticipades a Catalunya i repensar-se l'opció del tripartit.
- A les eleccions del 2008, el PSOE va aconseguir una victòria front el PP amb el vot prestat d'altres partits. Sembla evident que acceptar ara ser lehendakari amb el suport del PP implicarà que aquests votants de prestec s'ho repensen abans de tornar a fer el vot útil.
- Arribar a ser lehendakari amb els vots del PP implicarà la pérdua d'un sector de votants significatius al País Basc, cal recordar que fa tot juts tres setmanes les enquestes ho deixaven ben clar: l'opció preferida pels bascos és un govern de concentració entre PNB i PSE. L'altre dia, a La Ventanta, s'afirmava que la majoria de persones es decantava per un PSE governant en solitari, amb la complicitat del PP. Clar, el que no van dir era que l'enquesta radiofònica via internet era d'àmbit estatal, no estava centrada en el País Basc. Interessant

1 comentari:

  1. M'has aclarit moltes coses... Però cada vegada tinc més dubtes de taantes coses!

    ResponElimina