diumenge, 4 de gener del 2009

Les eleccions al País Basc i Galícia coincidiran el proper 1 de març

Passades dues setmanes des que Touriño, president de la Xunta, decidira convocar eleccions el primer dia de març, arriba l'anunci d'Ibarretxe que convoca les eleccions basques pel mateix dia..
País Basc
L'opinió generalitzada és que el PNB vol fer coincidir les eleccions per tres motius. Un, el d'evitar l'efecte sunami al País Basc si el PSG guanya les eleccions gallegues, l'altre el de provocar un excés de feina i diversificació del missatge del PSOE i PP al tenir que afrontar dos comissis paral·lelament i finalment el d'evitar que EA (àntic soci de PNB) tinga temps per organitzar una plataforma electoral potent de tendència més sobiranista.
Des dels altaveus de Moncloa opten per reforçar la idea que les coses pinten bé, és vol generar en aquest ent abstracge anomenat opinió pública la sensació d'oportunitat única, aquestes són les eleccions claus, o ara o mai. Es tracta d'un element estratègic bàsic, mobilitzador, tot i que de vegades pot també provocar una mobilització dels votants de l'àmbit nacionalista basc, en busca del vot "útil". Si més no, les dades que ofereix l'Euskobaròmetre, tot i l'optimisme del PSE, demostren que el suport al PNB continua quasi intacte, entre un i tres escons menys, tenint en compte que aquest cop el partit d'Ibarretxe no compta amb el seu darrer soci de viatge electoral. A més, Ibarretxe continua sent el polític més valorat.
D'altra banda, hi han dues incógnites a les quals cal fer especial seguiment: el resultat de l'aposta sobiranista d'EA i el destí final dels vots de l'actual PCTB. Dos factors que poden estar estrétament relacionats. Els actuals 9 escons de l'esquerra abertzale són claus per sumar els 39 escons necessaris per governar.
De tota manera, queda per veure la política de pactes postelectorals. Aventurant-nos una miqueta podem preveure els següents escenaris:
- Repetició del tripartit: PNB-EA-EB (amb incógnites sobre les actuals relacions PNB-EA, factible si els votants de PCTB no obten per l'absentisme)
- Govern PNB-PSE: segons l'Eukobaròmetre aquesta és l'opció preferida pels bascos. Factible en el cas de davallada política de PNB, per sota dels 27 escons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada