diumenge, 25 de gener del 2009

Obama i el discurs que involucra a la "gran família americana"

Podem examinar el discurs d'Obama, redactat pel jove de 27 anys Jon Favreau, des de molts punts de vista: seguretat, economia, religió, multiculturalitat, medi ambient... Però en tots i cadascun d'ells hi ha un denominador comú: nosaltres. Al seu discurs, aquest és el subjecte de gairebé tots els verbs, fins a en 151 ocasions empra verbs o pronoms apel·lant a una consciència col·lectiva. Evidentment, aquesta no és cap sorpresa en una campanya grassroots, en un moviment polític que ha pres conscientment forma de causa social. L'equip d'Obama ha involucrat la societat americana, tots se senten partíceps del canvi, i ho ha fet a través d'internet i les eines 2.0. El discurs d'Obama és continuista en aquest sentit, té un caire poc presidencialista i molt humanista. El canvi comença amb l'acció individual de cadascú, els americans i americanes han de sortir ells mateixos de la crisi amb "esforç" i "austeritat". Els difícils reptes exigeixen una responsabilitat col·lectiva. En el fons Obama assoleix el paper de psicòleg dels americans, els prepara per un període de temps difícil, i recepta contra aquesta situació una dosi de Patriotisme, antídot america per excel·lència, i un relat amb el valors tradicionals vinculats als fundadors dels EUA.

Aquest "nosaltres" són tots el americans, tots. Obama pronuncia un discurs amb el qual tothom s'hi pot identificar, demòcrates i republicans. Ens ha parlat del valors tradicionals, ha comptat amb la presència d'un pastor (Rick Warren) conservador per a la cerimonia i ha triat com a referent el republicà Lincoln; però també s'ha acostat als moviments ecologistes, pacifistes i d'altres de l'àmbit progressista.

El repte vindrà amb l'aplicació de polítiques concretes, on haurà de decidir. Però de moment, Obama és el president de tots i totes.

A continuació detalle tres pilars temètics del discurs d'Obama:


Valors tradicionals i referents del relat Obama

Les referències als gran presidents (sobretot Lincoln amb el viatge al tren i la utilització de la mateixa bíblia, però també Roosevelt, Luther King o Kenedy; el recolzament en els Pares Fundadors i el seu relat històric i la promoció dels valors tradicionals americans han estat la base del relat d'Obama. Un d'aquests valors és sense dubte La Família, Obama n'ha fet ús, no pel que fa només a la seua inseparable Michelle i a les seues dues filles, sinó també al seu pare: "Un home al qual fa 60 anys no hagueren atés en un restaurant local". El missatge és clar: la família com a primer valor, i de forma genèrica la família américana ha de continuar endavant amb els valors dels seus pares, els pares fundadors.

Economia:

El discurs d'Obama adverteix la societat americana per a un periode dur. La recepta: el valors tradicionals i patriotisme. Austerita, esforç i consciència col·lectiva. América és el país de les oportunitats, però cal buscar-les i guanyar-te-les.
Destaca la declaració d'intencions d'intervenció al mercat "perquè pot descontrolar-se" i això pot fer trontollar la base dels ideals americans: la capacitat d'oferir oportunitats a totes les persones.

Seguretat

Hi ha un gir en les formes. "Rebutgem que s'haja de triar entre seguretat i ideals". El discurs d'Obama es recolza de nou dels valors dels Pares Fundadors, els quals enmig de grans dificultats no abandonaren en la redacció de la constitució els valors de la justíticia i la defensa dels drets humans."La nostra seguretat naix de la justícia de la nostra causa". Es tracta d'un rebuig total a Bush i els neocons que han dominat el país fins ara, però sempre sense fer-ne referència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada